Menu

Å profittere på krenkelse

I begynnelsen av august 2011 dukket det opp et tilbud på nettet (www.minnearmbaand.com), hvor man kunne kjøpe minnearmbånd, til minne om terroren og terrorofrene 22.juli 2011. Dette er et åpenbart forsøk på å profittere på krenkelse som best kan sammenlignes med blodpenger. Det er å håpe at personen som står bak dette får såpass mye negativ publisitet at han snarest fjerner det hele, alternativt gir hele fortjenesten til fondet for gjenoppbygging av Utøya. Å profittere på krenkelse, spesielt denne typen ekstreme krenkelse, er å anerkjenne terroristens forferdelige handlinger som en mulighet for å tjene penger.

Vi har fra før av ulike mobilapplikasjoner som dreier seg om nettopp å profittere på krenkelse, for eksempel "Fat Generator" (www.jamba.no), som gir applikasjonsabonnenten mulighet til å gjøre venner og venninner tjukke, for deretter å kunne le av dem. Muligens morsomt dersom man ikke er definert eller definerer seg selv som tjukk eller overvektig, men åpenbart krenkende for alle andre.

De to ovenstående eksemplene, som hver for seg peker mot svært ulike grader av krenkelse, viser hvordan krenkelse er kommersialisert, hvordan krenkelse er legitimert og forkledd som sorg- og minnehandling og som underholdning.